Znaleziono 0 artykułów
11.04.2022

Pasja od pokoleń

11.04.2022
Fot. Getty Images
Fot. Materiały prasowe
Fot. Materiały prasowe

Ukoronowanie doświadczenia i wiedzy przekazywanej z pokolenia na pokolenie. Nowa edycja limitowana Metaxa Aen Three Generations to podróż po szlachetnej kompozycji, która zaczynając się od aksamitnej gładkości, prowadzi do wyrazistych doznań.

Rzeczywistość, w jakiej żyjemy, sprawiła, że przedefiniowaliśmy pojęcie luksusu. Dziś dla wielu oznacza on także czas spędzany w gronie bliskich osób. Aby podkreślić wyjątkowość tych chwil, warto zadbać o odpowiednią oprawę. A mistrzami w tej kwestii są Grecy, celebrujący każdą upływającą minutę. Naturalne więc, że to właśnie oni i tamtejsza ziemia stworzyli trunek, który jest hymnem na cześć czasu.

Fot. Materiały prasowe

Potrzeba go, by wyrosły winogrona, by mistrzowie Metaxy doskonalili swoje rzemiosło, ucząc się od poprzedników, a także by trunek leżakował w beczkach. Dziedzictwo zawarte w każdej kropli to sztuka, której nie można przyspieszyć. Dlatego Metaxa Aen Three Generations to hołd dla dziedzictwa, terroir oraz kunsztu wykonania kultowego greckiego trunku. Słowo „Aen” pochodzi z klasycznej greki i oznacza „wieczny”.

– Metaxa Aen Three Generations to wyraziste odzwierciedlenie jej terroir – unikalnej kompozycji, fundamentalnie greckiej, ujmującej tajemnice jej ziemi i prowadzącej kosztującą ją osobę przez czar zmysłów, odkryć i podróży – przekonuje Constantinos Raptis, piąty mistrz Metaxy. I trudno się z nim nie zgodzić, bo Metaxa Aen Three Generations to wyjątkowy trunek. Stworzony z wina samos muscat oraz dojrzewających przez dziesięciolecia destylatów winnych gwarantuje wyrafinowane doznania koneserom dojrzałych alkoholi o bursztynowej barwie. A wszystko zaczęło się od pasji przekazywanej z pokolenia na pokolenie.

Kunszt wypracowany przez pokolenia

Nazwa, którą do dziś dumnie nosi szlachetny grecki trunek, pochodzi od nazwiska założyciela marki – Spyrosa Metaxy. To on w 1888 wymyślił wyjątkową recepturę, do której po latach swoją pasję dodał jego wnuk, Elias Metaxa. Constantinos Raptis, obecny mistrz Metaxy, poznał Eliasa, gdy rozpoczynał swoje praktyki w Domu Metaxy jako młody chemik i enolog. Mężczyzn połączyła pasja do Metaxy – stała się fundamentem przyjaźni i współpracy, która przetrwała dziesięciolecia. Z czasem Constantinos otrzymał zaszczytny tytuł mistrza Metaxy.

Fot. Materiały prasowe

Czterdzieści lat po tym wydarzeniu Constantinos i Elias z dumą prezentują nowe, wyjątkowe wydanie Metaxy: Metaxę Aen Three Generations. Trunek powstał przy użyciu kompozycji, które Elias otrzymał w spadku po ojcu, Andreasie, który z kolei odziedziczył je po swoim ojcu – Spyrosie. Wyjątkowe mieszanki, zabezpieczone i dojrzewające przez dziesięciolecia najpierw w piwnicach destylarni w Pireusie, następnie w Kifissii i w posiadłości rodziny, Elias powierzył Constantinosowi. Dzięki jego umiejętnościom i wiedzy cenna receptura, zachowana dekady wcześniej dla przyszłych pokoleń, pozwoliła stworzyć szlachetny trunek – dziś przedstawiany światu w pełni swego smaku i aromatu.

Swój szlachetny smak i wyrafinowany aromat Metaxa Aen Three Generations zawdzięcza wyjątkowemu klimatowi miejsca, z którego pochodzą winogrona wykorzystywane do produkcji trunku. Dojrzewają one powoli w górzystych winnicach na położonej na Morzu Egejskim wyspie Samos, owiewane rześką morską bryzą i otulane ciepłem słońca. Następnie, dzięki mistrzowskim technikom stosowanym na Samos od wieków, winogrona muskatowe są delikatnie rozprowadzane na siatce i pozostawiane do wyschnięcia na słońcu, co wzmacnia ich słodycz i aromat. Rodzynki fermentują powoli, osiągając poziom 15 proc. ABV, a wszelkie niesfermentowane cukry nasycają powstałe wino słodkim, bogatym smakiem i wysoce aromatycznym charakterem z nutami orzechów, miodu i suszonych owoców.

Wyjątkowość słodkiego wina muskatowego z wyspy Samos wynika również z tego, że posiada ono niezwykły potencjał dojrzewania. Czas działa na jego korzyść – wraz z upływem lat uzyskuje zwiększoną złożoność, aromat oraz smak. Przemierzywszy Morze Egejskie, słodkie wino muskatowe dojrzewa i wzmacnia się w piwnicach Domu Metaxy (niegdyś mieszczącego się w Pireusie, teraz w Kifissii), a następnie zostaje połączone z najlepszymi starzonymi destylatami winnymi oraz naparem ze śródziemnomorskich roślin, aby zapewnić wyjątkową głębię i bogate doznania.

Fot. Materiały prasowe

Zapach Aen Three Generations charakteryzuje się ciepłem kwiatów i wiciokrzewu, bergamotki, gałki muszkatołowej oraz lukrecji. Każdy łyk to bogactwo smaku jeżyny, śliwki i figi, przeplatanych kuszącymi nutami słodkiej czekolady i toffi, z imponująco długim intensywnym finiszem. Aen Three Generations to wyraz tego, czym tak naprawdę jest Metaxa, a także hołd złożony kunsztowi rzemieślniczemu i naturalnej więzi między człowiekiem a ziemią.

Natalia Jeziorek
Vogue Polska
Treść dostępna dla osób pełnoletnich

Czy masz ukończone 18 lub więcej lat?

  1. Styl życia
  2. Społeczeństwo
  3. Pasja od pokoleń
Proszę czekać..
Zamknij